Skoncit posledny nie je hanba!!!

|

Moje skusenosti s ATTACK TRIATHLON 2022 - Skoncit posledny nie je hanba!!!

Vacsinou sa cely fokus sustredi na tych uspesnych, na tych prvych, na tych, co by by mali byt vzorom pre svoje okolie. Na Attack triathlon 2022 som mal uplne opacny pocit. Podujatie sprevadzala prijemna priatelska a sportova atmosfera.  Silny zaujem o vsetkych ucastnikov, velka podpora zo strany organizatora a nasednych dobrovolnikov dodavali tymto pretekom velmi prijemnu atmosferu.   

Ked sme vyrazali z Bratislavy, dostal som od dalsieho ucastnika otazku: “Aky je tvoj target?” Myslel som si, ze moj ciel mam jasne stanoveny – stihnut casove limity plavania, bicykla a behu a uspesne dosjt do ciela. Idealne bez krcov a zraneni. Az v druhej polovici biku som pochopil, ze toto nie je ciel…  to je len moja tuzba!!!

Preco? Vzhladom na narocnost trate bolo taketo definovanie ciela uplne nedostatocne. Bolo potrebne si detailne prejst jednotlive useky trate. Vyhodnotit ich dlzku, stupanie, narocnost a porovnat s mojimi moznostami. Pripravit si strategiu rozlozenia sil. Mat jasnu strategiu doplnania tekutin, energie a mineralov. Po ukonceni pretekov mi hodinky ukazovali 7727 spotrebovanych kalorii. 

Napriek tomu, ze som 3x absolvoval IM a ½ IM po rovine zvladam relativne v pohode za priblizne 6 hodin, Attack triathlon bol pre mna uplne inou vyzvou.

Cysklisticka trat bola na moje pomery fyzicky narocna a bezecka trat bola vzhladom na sklanaty teren narocna najma technicky, takze dojst bez zranenia som povazoval za najvyssiu prioritu. Zaroven som si chcel vychutnat krasne prostredie a vyhlady, ktore Slovensko na 165 km (so 4400 m prevysenim) od vodnej nadrze Luborec pri Lucenci cez Chopok na Srdiecko ponuka. Celkovo som citil, ze neviem do coho idem, no na druhej strane som citil silnu oporu v mojich treningoch. Napriek tomu neistota a nervozita z nepoznaneho bola na vysokej urovni. 

Klucove poucenia z tejto narocnej vyzvy:

  • Bez doslednej treningovej pripravy to jednoducho nejde. Spoliehat sa na rady okolia, ze “to das”, by mi nepomohli. Nemaju ani paru o tom, co si to vyzaduje.
  • Superenie s inymi ucastnikmi islo uplne bokom, hlavnym superom som si bol ja sam.
  • Pokora ide ruka v ruke s respektom. A teda respekt voci tejto trati som mal obrovsky.
  • Neznalost prostredia ma limitovala. Citil som strach zo zlyhania. Casove limity mi este stupnovali stres.
  • Zdielanie skusenosti ucastnikov mi pomohlo lepsie sa pripavit na narocnu trat, bez ich praktickych rad a skusenosti by to bolo narocnejsie.
  • Ak nevladzes, je zbytocne obvinovat okolie – pricina problemu si ty!!!
  • Mnoho ludi sa boji plnit si svoje ciele a sny. Boja sa ist do rizika. Boja sa neuspechu. Boja sa zlyhania. Boja sa odmietnutia.

Plavanie + depo – 2,1 km, limit 1:15 hod:

  • Tym, ze plavanie je v ramci triatlonu mojou najsilnejsou disciplinou, na 2,1 km som sa tesil. Na zaciatku som chytil par slusnych kopancov do ruk aj ramien, ale ked sa skupina rozptylila, plavalo sa mi v dobre. Presun do depa, ktore bolo cca 500 m od vzplavania na kopci, hned zvysilo tepovu frekvenciu.

Bike + depo – 139 km @3000 m vyskovych, limit 8:15 hod od startu:

  • Vzhladom na narocnost trate som sa prezliekol do cyklo dresu. Prvych cca 35 km skoro kontinualneho stupania bola intenzivna davka, ale po novom asfalte sa islo lepsie ako som cakal. Napriek tomu som sa tesil na zjazd do Viglasa. Na rovine smerom do Detvy, uz intenzivne palilo slnko. Rovinka bola fajn odmena, aj som trochu oddychol. Po obcerstvovacke na 65 km bolo za mnou este 10 cyklistov (predpokladam, ze vratane tych, co isli len stafetu), co ma celkom motivovalo, ze este nie som posledny.
  • Hrinova s dlhym a tiahlym stupanim na Vrchslatinu v nadmorskej výške976 m n. m. odstartovala druhu, mentalne narocnejsiu fazu cyklo trasy. Toto stupanie mi pripadalo nekonecne. Neskutocne som sa tesil ma obcerstvovacku. Cca okolo 100-ho km bol krasny vyhlad na Chopok – zatial stale vo velkej dialke. Predstava, ze za chvilu sa budem “driapat” niekde  tam hore mi prisla az neuveritelna. Chopok bol uz vtedy scasti zahaleny v oblakoch, a na poobedie hlasili dazd – krasna vizia. Zjazd do Brezna bol zasluzeny oddych pre nohy, ale zjazd bol dlhy a aj jazda dole kopcom mi dala slusne zabrat. Postupne som sa priblizoval k zaverecnej chutovke – 650 vyskovych metrov stupania z Myta pod Dumbierom do ciela na Srdiecko.  
  • Presiel som Bystru, Tale a na poslednych 2 km ma chytili silne krce do stehien. Nedokazal som pokracovat dalej v jazde na bicykli. Nasledovalo 1,5 km chodze a tlacenia biku. Ina moznost nebola. Casovy limit, aby som mohol pokracovat v behu na Chopok, sa velmi rychlo blizil, co mi celkom zvysovalo hladinu stresu. 3 x som sa pokusil vysadnut na bike, ale nohy nevladali, krce sa stale vracali. V tej chvili mi behali v hlave myslienky, ze beh sa dnes uz nekona. Mentalne mi nepridalo, ked sa pri mne zastavila zavererecna zberna sanitka s otazkou: “Koncis?” Z ich pohladu to asi tak posobilo. No nechcel som si to pripustit, kedze na beh som sa naozaj tesil.
  • Chodza pomohla viac ako dalsie magnesium. Zaroven som potreboval zmobilizovat hlavu. Vnutorna podpora blizkych ludi mi tiez dodala sil a posledne 2 zaverecne zakruty som vytiahol na biku. Ten pocit, ze som stihol casovy limit a mozem pokracovat v behu na Chopok bol neuveritelne silny a motivujuci.      

Beh – 23 km @1400 m vyskovych, limit 10:45 hod od startu:

  • Odovzdal som bike do depa a ani neviem ako som sa prezliekol do bezeckeho oblecenia. Pri pohlade na zjazdovku, nad ktorou bol Chopok v mrakoch, som sa z hlboka nadychol a vystartoval som. Mal som 2,5 hodiny, aby som v casovom limite vybehol na Chopok, a tak splnil podmienku pokracovania az do ciela. Na Kosodrevinu som sice vysiel bez krcov, ale hore som ich zacinal opat citit. Nastastie trasu do Krizskeho sedla som zvladal pomalym “behom”, takze krce neprisli. S rastucou nadmorskou vyskou sa zhorsovalo pocasie. Zatiahlo sa a nastupila silna hmla, ktora sa preklopila do intenzivneho mrholenia.
  • Napriek velmi dobre znacenej trati hmla urobila svoje. Bolo narocne odhadnut uroven stupania. Nevedel som odhadnut ako daleko je Chopok, nevedel som si rozlozit sily. Islo sa narocne. Casovy limit sa neuprosne skracoval a sil ubudalo. Ked som pocut hukot lanovky na Chopok, bol to pre mna signal, ze tuto vyzvu uspesne zvladnem. Ked som prebehol cez snimac cipov, organizator mi povedal: “Si v casovom limite. Si posledny, ktoreho pustame dalej.”Citil som obrovsku ulavu. Ten pocit bol fakt uzasny, ako by som ozil a nabral sil.       
  • To som este netusil, aka kvalita cesty ma caka dalej. Hned, ako som vyrazil z obcerstvovacky na Chopku, spustil sa intenzivny lejak. Za par sekund som do nitky premokol, co ma az tak netrapilo. Vacsi problem bol, ze cesta po skalach sa zmenila na smyklavu adrenalinovu drahu. Mokre skaly a piesok na podrazkach premocenych tenisiek, do toho unavene nohy - idealna kombinacia na zaverecne kilometre. Cas prestal byt dolezity. V hlave som mal jediny ciel - dost dole do ciela bez urazu.
  • Po 13 hodinach som uspesne dorazil do ciela. Bol som posledny.
  • Vobec to nie je hanba!!!

Sumar na zaver:

  • Ak dovolite, aby vasa osobna radost a spokojnost zavisela od niekoho ineho, stanete sa jeho rukojemnikom.
  • Ak je strach z neuspechu a zlyhania vacsi ako je vasa tuzba a odhodlanie dosiahnut ciel, mentalna vydrz je nizsia. Dobehne vas to, ked nebudete vladat. Ak si prestanete verit, s velkou pravdepodobnostou to vzdate.   
  • Predchadzajuce uspechy a dosiahnute ciele, ktore vychadzaju z dosledneho a konzistentneho treningu, dodavaju obrovsku silu a podporu dosiahnut svoj narocny ciel.
  • Nikomu nezalezi na tvojom vysledku tak silno ako tebe samemu.
  • Podpora okolia a blizkych je neskutocne dolezita prave v narocnych chvilach, ked citis, ze ti dochadzaju sily.
  • Spravna kombinacia mentalnej a fyzickej pripravy je pre dosiahnutie ciela velmi dolezita .
  • Zdielanie realnych skusenosti ucastnikov, ktori si dane preteky uz viackrat zazili, ma nesmiernu hodnotu pre naplanovenie si vlastnej strategie pretekov.    
  • Vysledok Attack triathlonu si nemozes kupit, oklamat, uplatit ani inym sposobom ziskat. Musis si to odmakat. Sam za seba.  

Velmi pekne dakujem organizatorom z ACTIVE PLANET outdoor centrum za skvelu organizaciu a zazitok.

Peter Minarik